شهر کربلا

مشخصات شهر کربلا
فهرست مطلب

شهر کربلا، شهری آمیخته با عواطفی زیبا و پیشینه ای دلخراش که برای شیعیان معبدی شده تا بتوانند در آن فارغ از دنیای مدرن و دیدگاه های امروزی نزدیک تر به معصومین و پروردگار باشند. این شهر با تمام تاریخچه ناخوش آیندی که برای شیعیان دارد به دلیل وجود حرم پاک و مطهر امام حسین (ع) و اهل بیتش جایگاه ویژه ای در دل شیعیان پیدا کرده و از ارزش بسیار بالایی برخوردار است. شهر کربلا که در قدیم به نام های متعددی از جمله نینوا شهرت داشته به همین دلایل است که توانسته به یکی از بزرگ ترین قطب های گردشگری مذهبی بدل شده و به همین دلیل است که سفر به کربلا و زیارت حرم امام حسین برای هر شیعه رویایی است که تحقق می پذیرد. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا تمامی اطلاعات مورد نیاز شهر کربلا ( Karbala city ) را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم …

مشخصات شهر کربلا

برای آنکه بتوانید به هر شهری چه برای سیاحت و چه برای زیارت سفر کنید باید اطلاعات کافی از شرایط محیطی ، قوانین حاکم بر جامعه ای که دارید به آن ورود میکنید، آگاهی در باب شرایط اقلیمی ، نوع پوشش افراد جامعه ، آداب و رسومی حاکم بر جامعه و یا به عبارتی شناخت فرهنگ مردم جامعه ، امکانات اجتماعی و … را داشته باشید. تعداد کثیری از این پاسخ ها در ادامه این مقاله به شما داده شده اند پس ما در ادامه همراه باشید…

مشخصات و موقعیت جغرافیایی شهر کربلا

موقعیت جغرافیایی کربلا

یکبار از یکی از همکارانم پرسیدم پایتخت عراق کجاست؟ پاسخ داد کربلا. از یکی دیگر از دوستانم پرسیدم نینوا کجاست ؟ گفت شهری است در جنوب کربلا ، در حالی که هیچکدام از آنها اطلاعات درستی از جغرافیای عراق نداشتند و همه پاسخ هایشان اشتباه بود.

حقیقت ماجرا آن است که کربلایی که همه ما میشناسیم در واقع یک شهر واقع در مرکز استان کربلا است و نینوا نام دیگر شهر کربلا است که در زمان قدیم مردم، این شهر را به این اسم صدا میزدند وافراد محلی همچنان با گذشت چندین دهه همچنان این منطقه را با همان نام پیشینش میشناسند.

معنای لغت کربلا

اگر کنجکاو هستید که کلمه کربلا معنا دارد یا نه باید بگوییم که بله کربلا به معنای خاک نرم است و اغلب معتقد هستند که دلیل نام گذاری این شهر هم به دلیل نوع خاک و شرایط اقلیمی این محدوده است.

ارزش شهر کربلا در اسلام

کربلا محل دفن دو تن از شهیدان واقعه عاشورا ، امام حسین (ع) و برادر بزرگوارشان حضرت ابوالفضل است و به همین دلیل مسلمانان به ویژه شیعیان ارادت خاصی نسبت به این شهر دارند و هرساله تعداد کسیری از آنان برای تجدید دیدار با سیدالشهدا و برادرش به زیارت حرم مطهر این دو برابر بزرگوار می روند.

ضریح و حرم امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل در مرکز شهر کربلا قرار دارد و به همین دلیل زائرپذیر ترین شهر در کشور عراق محسوب میشود و دلیل وجود این دو حرم زیارتی است که تمهیدات بسیاری در این شهر برای رفاه حال زائران اندیشیده شده و همچنین هتل ها و مراکز خرید بزرگی در این منطقه ساخته شده تا افرادی که برای زیارت حرم امام حسین (ع) به این شهر می آیند کمبودی از این جوانب احساس نکنند.

چرا شهر کربلا برای شیعیان ارزشمند است ؟

چه کسانی حرم امام حسین را ساخته اند؟

قوم ابویه ارادت خاصی را به حضرت داشتند و همین امر سبب شد تا آنها در پی یافتن محل شهادت بیشتر یاران لشکر امام حسین (ع) برآیند و تمام تلاش خود را برای معماری و ترمیم حرم و ضریح این دو شخصیت بزرگ اسلام به کار بگیرند. در گذر زمان افراد بسیاری تلاش بر تخریب این اماکن داشتند اما اتحاد مسلمانان و به ویژه شیعیان سبب شد تا سالانه برای ترمیم و مرمت حرم امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل کارهای بسیاری انجام شود.

مکان های زیارتی شهر کربلا

به غیر از حرم امام حسین(ع) و برادرش حضرت ابوالفضل مساجد و ارامگاه های متعدد و بسیاری در کربلا وجود دارند که در طول تاریخ توسط بسیاری از پادشاهان برای یاد بود افراد مشهور اسلام ساخته شدند برخی دیگر از دیگر اماکن سیاحتی و زیارتی کربلا به شرح ذیل می باشند …

نکته : مشاهده نقش شهر کربلا بسیار به شما کمک می کنند تا مسیر این اماکن را آسان تر پیدا کنی

مسجد عمران ابن شاهین :

عمران ابن شاهین در دوره حکومت آل بویه در کشور عراق زندگی کرده و حکومتی به نام شاهینیان را مستقل از آل بویه برای خود تشکیل داده بود و همین امر سبب رخ دادن جنگ هایی میان این دو قوم در آن زمان شده است. آرامگاه او در صحن حرم حضرت علی(ع) در مسیر کربلا در شهر نجف قرار دارد.

مسجد شهید ثانی :

زین‌الدین شهید ثانی، از علمای فقه شیعه بود که پس از 55 سال زندگی در روستای جباع و هنگام سفر به مکه توسط سلطان عثمانی دستگیر شد و پس از 40 روز او را در زندان به قتل رساندند. مسجد شهید ثانی در روستای جباع واقع شده است.

اماکن زیارتی شهر کربلا

مسجد اردبیلیه :

مسجدی بسیار قدیمی و زبان زد برای آذری زبان ها و ترک زبانان است. همانطور که از اسم آن پیداست ، بیشتر خادمان این مسجد ترک زبان هستند. از زمان قدیم ترک ها بخصوص ترک های استان اردبیل به حضرت ابوالفضل ارادت خاصی داشتند و برای برگذاری مراسم های محرم در کربلا پیشگام بودند به همین دلیل در تاسیس این مسجد تاثیر به سزایی نیز داشته اند. این مسجد همچنین قبر های بسیاری از علما و افراد مذهبی شیعیان را در خود جای داده است.

مقام امام صادق :

اینکه مقام امام صادق همان حرم اوست یا خیر؟ سوالی است که بسیاری از افراد آن را میپرسند؛ در پاسخ به این افراد باید گفت که روایتی وجود دارد که در آن میگویند ، امام صادق(ع) برای دیدار از محل قتل امام حسین (ع) و انجام آداب زیارت به دشت نینوا در میانه دو رود بزرگ عراق (دجله و فرات) رفته و در آنجا برای مدتی ساکن شده است و شخصی نیکوکار با وقف زمین آن منطقه در راه امام حسین علیه السلام ،  گنبدی را به یادبود از حضور امام صادق علیه السلام در آن مکان ساخته است.

البته به منطقه مقام امام صادق و زمین های اطراف آن جعفریات نیز میگویند.  بهتر است به این نکته نیز اشاره کنیم محل دفن امام جعفر صادق(ع) در قبرستان بقیع در شهر مدینه در کشور عربستان واقع شده است تا این دو مکان را با یکدیگر اشتباه نگیریم!

ارامگاه عون بن عبدالّله :

ارامگاه این شخص در اتوبان بغداد – کربلا قرار دارد و در دو روایت دلیل ساخته شدن آن را توصیف میکنند. بعضی میگویند که اینجا محل دفن یکی از فرزندان زینب کبری(س) است و برخی دیگر نیز از این مزار به عنوان مرقد یکی از فرزندان امام حسن مجتبی(ع) یاد میکنند، اما در حقیقت طبق تحقیقات به عمل آمده بر روی اسناد تاریخی روایت دوم احتمال درستی بیشتری دارد.

آرامگاه حبیب ابن مظاهر اسدی:

از لشکر امام حسین(ع) و شگفتی های آن هرچه بگوییم کم است. یکی از زیبایی های این لشکر ، نترس و بیباک بودن تک به تک افراد حاضر در آن است که مشتقانه در صف شهادت بودند؛ از جمله آنها میتوان به حبیب ابن مظاهر اسدی اشاره کرد که با گذر از دهه هشتم زندگی خود و در سن هشتاد سالگی به جنگ در مقابل لشکر یزید پرداخت و با شهادت در لشکر حق ، و حضور درکنار سیدالشهدا  توانست در دفاع از اسلام نقشی هرچند کوچک اما بسیار تاثیر گذار ایفا کند. مردم شیعه و مسلمان عراق برای ایجاد گنبدی جهت دیدار زائران و مسلمانان با او ، آرامگاهش را در صحن حرم امام حسین (ع) با فاصله ده متری از او ساختند .

جمعیت و مساحت شهر کربلا

جمعیت و مساحت شهر کربلا

  کربلا از جمعیت زیادی برخوردار است اما  به دلیل وسعت کم آن از شهر های بزرگ عراق به شمار نمیرود. مساحت شهر کربلا چیزی برابر با شهر کرج در استان البرز میباشد و جمعیت آن برابر با شهر خارش در سیستان و بلوچستان است.  با این حال سالانه در ماه محرم این شهر در انبوهی از جمعیت غرق میشود. جمعیتی حدود 50 میلیون زائر از کشور های مسلمان جهان برای زیارت حرم و ضریح امام حسین(ع) و برادر بزرگوارش حضرت ابوالفضل به کربلا سفر میکنند.

آب و هوای شهر کربلا

همه از دشت نینوا و صحرای کربلا شنیده ایم و میتوان به راحتی تشخیص داد که این شهر آب و هوای بیابانی و خشکی دارد و از بارندگی های بلند مدت خبری نیست.

پیاده روی اربعین

مسلمانان از سرتاسر جهان به ویژه از کشورمان ایران در یک روز معین و خاص به نام اربعین حسینی با پای پیاده به سمت شهر کربلا حرکت میکنند تا از میزان درد امام حسین(ع) و یارانش مقدار ناچیزی درک کنند. اربعین چهلمین روز ماه محرم و آخرین روز این ماه بوده و به چهلم امام حسین(ع) نیز آن را میشناسند.

راه های سفر به کربلا

 کشور عزیزمان ایران با داشتن بیشترین تعداد مسلمانان شیعه در خود و ارادت خاصی که نسبت به امام حسین(ع) دارند ، برای رسیدن مردم به شهر کربلا و هر نقطه از کشور عراق، چندین راه پیش رویمان گذاشته است.

سفر به کربلا با قطار:

بسیاری از زائران برای سفر به شهر کربلا ، از ایستگاه های ریلی از سرتاسر استان های ایران میتوانند خود را  به مرز های شلمچه و مهران برسانند و پس از عبور زمینی از مرز و رسیدن به خاک عراق با اتوبوس یا هر وصیله نقلیه ای به مقصد کربلا مشرف شوند.

سفر به کربلا زمینی:

اگر سوار شدن به قطار برای شما مشکل است و یا هزینه آن کمی بیشتر از حد معقول برایتان تمام میشود،و یا ترس از ارتفاع دارید و سوار شدن به هواپیما برایتان سخت است، شما راه ارزان تر و بدون ترسی را پیش روی خود دارید به نام جاده که با اتوبوس و یا ماشین های شخصی، از پایانه های مسافربری یا از هرجایی که خودتان بخواهید ، با کاروان زیارتی و یا به شکل انفرادی به کربلا برسید.

سفر به کربلا هوایی:

مناسب ترین راه  سفر به کربلا برای افراد سالمند؟ سریعترین روش برای رسیدن به کربلا چیست؟ بدون در نظر گرفتن هزینه سفر هوایی به کربلا ، شما پر مزیت ترین نوع زیارت کربلا را تجربه خواهید کرد. تنها کافیست برای خود و یا خود و خانواده بلیط هوایی را رزرو کرده و در روز موعد سوار هواپیما شوید.

راه های سفر به کربلا

نکات مهم سفر به کربلا

پیش از شروع هر مسافرتی بهتر است یک سری نکات را بدانید و چند نکته را باید در رابطه با سفر به کربلا بدانید که به شرح زیر برایتان توضیح میدهیم:

*بردن وسایل دیجیتال مثل لپ تاپ ، تلفن همراه و یا دوربین به داخل حرم ها و مکان های زیارتی مجاز نیست.

*از بردن مواد مخدر ، حتی برای مصرف شخصی به عراق خودداری کنید ، چون حکم های سنگینی برایش در نظر میگیرند.

*همراه داشتن اسناد و مدارک اضافی به غیر از گذرنامه و کارت شناسایی غیر ضروری بوده و احتمال مفقود شدن آنها زیاد است.

*اگر همراه خود کودک دارید، در هتل و مکان های شلوغ تنهایش نگذارید.

زیارت امام حسین(ع)

هنگام زیارت حرم امام حسین(ع) آداب مخصوصی را باید رعایت کنید تا زیارت شما به بهترین شکل ممکن انجام شود . شایان  ذکر است آداب زیارت حرم امام حسین به شرح ذیل می باشد …

*بانوان محترم حتما هنگام ورود به حرم امام حسین(ع) و هر مکان زیارتی دیگری، باید حجاب اسلامی را  رعایت کنند.

*درخواست اجازه  خدا برای ورود به صحن حرم امام حسین(ع) واجب است.

*پس از ورود حتما زیارت نامه امام حسین(ع) را بخوانید.